hem

Glenn Johansson.

Vem är jag då? Yrkesdykare och byggentreprenör som ständigt varit på resande fot i mitt yrke. Med både anställning och drivit eget företag med anställda. Men tog upp mitt intresse igen för jakt/hundar och natur när jag satte mina rötter åter i den Skånska myllan i mellersta Skåne för snart 15 år sen. Men är uppväxt på landet med allt vad det innebär, jag är först i familjen med jaktintresse.

Men har idag en anställning som jag trivs med och som fungerar med mitt tidskrävande och stora intresse för jakt & hundjakt. Jag har väl varit jakt tokig enda ifrån början. Men det startade med åtel & vakjakt med runt 30 fällt klövvilt per år. Men har sakta övergått till mer hundar och hundjakter samt mer vilt fällt för hundarna och mindre för mig. Men skulle inte vilja ha det på något annat vis. Idag ligger vi på mellan 40-60 hundjakter per säsong ifrån Skåne i söder. Småland, Östergötland samt även upp mot Sörmland och uppland.

Detta är en liten kennelverksamhet med kanske bara en kull var eller vartannat år då jag försöker utvärdera avkommorna först innan jag kan gå vidare. Eller att jag provar nått jag tror på för att få fram nya jakthundar till mig själv och har i dagsläget en gräns på max 5 hundar då jag själv inte har resurser/tid att hinna jaga med fler.

Min första erfaremhet vad det gäller avel blev en kalldusch med en svart söndag. Claras första parning blev bara en valp och den var så stort att den dog på väg ut. Men efter det har det rullat på och man får väl räkna med att det går upp och ner i alla branscher, intressen, yrke m.m

Tveka inte att kontakta mig om ni har frågor ? Kan jag inte svaret så tar jag reda på det.

 

Hundarna.

Allt började med Sulan den helvita Jack-Russel Terriern som nu är 14 år samt fick en stroke sommaren 2014 men har återhämtat sig helt mirakulöst och verkar överleva ytterliga någon hund här hemma. Har haft en underbar Labbe Clara. Två Laikatikar, tysken Leo. Men hur jag kom in på kopov var när jag skaffa Sachs blandis Laika/Kopov men kom snart till den klara insikten att det är en Kopov jag vill ha och behöver ! När detta beslut togs började jag leta och hitta snart en kull med jämnhet och tidig utvecklan. Och tro det eller ej en av tikarna skulle ha valpar. Och efter lite förhandlingar fick jag ett förstahandsval och då blev det Honda (Gucka Espets Driva) av Rickard Persson (Gucka Espets) Sen har jag och Rickard varit jaktkompisar sedan dess. Sen har det bara rullat på sedan dess.

I nu läget har jag Honda, hennes dotter Bracka (ifrån B-kullen), Bogdan (Rocky) inköpt efter intressanta Bosniska Kopovs och så Sulan.

Slovensky Kopov

Kopovens historia är ganska oklar. De första gångerna ”Kopovrasen” omnämns skriftligen är på 1700 och 1800-talet där man förbjuder den att paras med andra raser. Slovensky Kopov härstammar från de bergiga områdena i Slovakien. Här har dessa hundar länge använts för jakt. De var även pålitliga vakthundar. Kopoven var hunden för den enkla människan. De mer bemedlade förde dock rasen vidare till Tyskland. Ursprunget till rasen är dock fortfarande höljt i dunkel, men man vet med säkerhet att en av de tidigaste av typen härstammar från Keltenbracken.1936 hölls den första avelsutställningen för Slovensky Kopov i staden Banska Bystrica för att hitta ett antal avelsdjur att börja med. 1940 började det verkliga avelsarbetet. Den ursprungliga avelsbasen av Slovensky Kopov innehöll 26 hundar, 14 hanar och 12 tikar. 1963 erkändes Slovensky Kopov av FCI som en egen ras. Slovensky Kopov finns, förutom i Sverige, vad känt är representerad i Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Italien, Frankrike, Polen och Kanada.

De första Slovensky Kopov importerades till Sverige från Slovakien under 2002

.

Kontakta oss

 

email: gimpen@live.se

 

tele: +46(0)709-348914

Copyright 2017 lehallarods.se. All Rights Reserved.