Bogdan

Slovensky Kopov Bogdan (Rocky) 2014-07-01

"Mankhöjd 45 cm" HD-grad B

Utställning "Excellent" både i Sverige och Slovakien.

Genomfört Kopovklubbens Anlagsprov.

Genomfört mentaltest BPH

Startat på Jaktprov

Bogdans mor hittade jag i rullorna när jag satt och letade hundar och avelslinjer. Och vid första anblicken fick jag en klump i magen här var nått helt nytt som jag inte sett innan och inte fanns i våra hundar. Valparna skulle först säljas oregade men efter några samtal med uppfödaren med en förklaring om att jag gärna ville ha en hanne men kan inte köpa en hund utan stamtavla och fick lovat att hjälpa dom med vad som skulle fram till skk vilket jag gärna gjorde.

Bogdan stamlinjer är i princip helt obesläktade med dom flesta hundar vi jobbar i Sverige idag. Vilket gör det intressant för mig och också att han har ett lite anorlunda utseende och temprament än mina tikar. Är mycket nyfiken på hur hans sätt som jakthund kommer att bli ? Han är mellan 7-8 mån nu feb-mars 2015 så spårträningen går för fullt och jag kommer att börja försiktigt introdusera honom nu för levande Vildsvin. Vilket gjordes den 24 Feb 2015 vid 7,5 finns mer i filmarkivet och bloggen.

Han verkar bli bra i höjd och ett härligt masulint utseende samt verkar vid första vildsvinskontakten bli tätskallig. Men så får vi se hur lätt/hård han blir i skallet vid spår/upptag/kontakt ?

Han känns lätt igen på sina omormalt stora öron. Bogge starta på BPH-mentalbeskrivning 2015 vid 14 mån med gott resultat. Samt även deltagit i testgruppen på nya anlagstestet för unghundar framtaget av slovensky kopovklubben. Fick excellent i öppenklass vid Växjö Internationella utställning 2015-10-30 Precis samma resultat han fick i Nitra Slovakien av ordföranden i Slovakiaka klubben. Så vi känner oss klara med utställning nu och inriktar oss jakten framöver.

Bogdan fick lite skogsträningssläpp tidigt på hösten. Sedan lät jag han stå fram till Jan 2016. Det verkar fungera fint. För vid 18 mån och efter 6 st släpp hade han arbetstider på Vildsvin, Älg och Rådjur på 30 min till 2 tim. Ståndade en vuxen Älg 1,20 tim tills jag fick skena den och fånga in honom. Kan nog bli en bra jakthund på större marker och kanske en duglig eftersökshund.

Kontakta oss

 

email: gimpen@live.se

 

tele: +46(0)709-348914

Copyright 2017 lehallarods.se. All Rights Reserved.